Ας αγαπήσουμε την πόλη μας.Έλα κι εσύ να φτιάξουμε μια πραγματική "ουτοπία" στα δυτικά της Αθήνας με ανθρωποκεντρική ματιά.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Θα... σκάσουν μύτη και στην Πετρούπολη δήθεν αντιμνημονιακοί ζητώντας ψήφο;


 Βαθύτατα πολιτική η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών (απόσπασμα άρθρου)

του Βασίλη Ζωγράφου
Πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Και στις μέρες μας εκδηλώνουν την επιθυμία να είναι υποψήφιοι,  βουλευτές που ψήφισαν μνημόνια, γνωστά κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησαν την πολιτική της συγκυβέρνησης με συνέπεια και ξαφνικά παίρνουν αποστάσεις από τα κόμματά τους, αυτοανακηρύσσονται ανεξάρτητοι,  αντιμνημονιακοί.

Κάποιοι κάνουν λόγο για «τοπικές κοινωνίες», «έκφραση των πολιτών», να δουν οι πολίτες τοπικά το ζήτημα των υποψηφίων, και φυσικά δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους.  Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα τοπικά, δε γίνονται εξαιρέσεις, όλα τα προβλήματα σχετίζονται με τον πυρήνα της κεντρικής πολιτικής και των εντολών της Ε.Ε., που εφαρμόζονται και είναι η πολιτική των μνημονίων, των χαρατσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της συρρίκνωσης, του ρόλου της Τ.Α., της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων, της κατάργησης των επιδομάτων.
Αυτήν την αντιδραστική πολιτική τόσα χρόνια ψήφισαν και εφαρμόζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πολιτική που εξαθλίωσε το λαό, που έφτασε την ανεργία στο 30% του λαού και στο 60% των νέων, στην απόγνωση.  Χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν λουκέτο και είναι αιχμάλωτοι των τραπεζών, ενώ οι αγρότες είναι σε απόγνωση και η νεολαία να μαραζώνει. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν όλοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες  χωρίς αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε «κατοχή».
Άλλοι έρχονται ως αυτόκλητοι σωτήρες με όραμα για την πόλη, κρύβουν και  αγνοούν πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι στενά συνδεδεμένοι στη λειτουργία τους με την κεντρική εξουσία νομοθετικά, την Τρόικα και για όλα αυτά φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η Διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών δεν είναι προσωπική υπόθεση. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό εντολοδόχοι της Κεντρικής Εξουσίας, εκτελεστικά όργανά της. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία τους υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια αυτές τις άθλιες πολιτικές πειθαρχημένα, ήταν απέναντι από το λαό και οι όποιες αντιδράσεις που ψέλλιζαν ήταν «στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Οι ΟΤΑ βρίσκονται σε επιτροπεία, σε πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως το ονομάζουν, με θύμα την ίδια την Τ.Α. Θέλουν αιρετούς υποταγμένους, δήμους στραγγαλισμένους οικονομικά, μακριά από τους σκοπούς, το ρόλο και τους στόχους της Τ.Α.
Με θύματα τους εργαζόμενους και τους δημότες. Έχουμε την κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών, κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, στα ΚΔΑΠ, στα Κέντρα πρόληψης κλπ.). Οι καταργήσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων συνοδεύονται με απολύσεις εργαζομένων και οι όποιες προσλήψεις γίνονται, είναι με ελαστικές μορφές εργασίας λίγων μηνών.
Σήμερα ο τόπος έχει ανάγκη Δημάρχους και Περιφερειάρχες αγωνιστές, να συμμετέχουν στους αγώνες των εργαζομένων, να αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στη χρεωκοπία. Αιρετούς που θ’ αντιστέκονται, θα δείχνουν την ανυπακοή στις αντιδραστικές πολιτικές της συγκυβέρνησης της Ε.Ε. Δε θα υπηρετούν πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου